100 ώρες στα Ανώγεια

Γράφει ο Άρης Σφακιανάκης*

Aν κάτι σίγουρα δεν φανταζόμουν, είναι ότι ο πρώτος απολογισμός του event θα έμοιαζε με πολεμική ανταπόκριση! Όμως, δεν μπορώ να σκεφτώ κανένα άλλο τρόπο που να μπορεί να αποδώσει καλύτερα το κλίμα των ημερών. Πως αλλιώς να μεταφέρεις την εναλλαγή των συναισθημάτων και τον αγώνα δρόμου κόντρα στο καιρό και το χρόνο για να πραγματοποιηθεί το event;

Τετάρτη μεσημέρι, 3 ημέρες πριν το event: Aνεβαίνω στα Ανώγεια. Φτάνω στο «ΤΕD-όσπιτο» (έτσι λέμε το στρατηγείο μας στα Ανώγεια ) λίγο μετά τις 14:00! Στο σπίτι επικρατεί πανικός, πάνω από 30 άτομα δουλεύουν ταυτόχρονα σε διάφορες εργασίες! Ενθουσιασμός και προσμονή.

ΤΕραρτη μεσημερι, χαμοσ στο στρατηγειο

ΤΕραρτη μεσημερι, χαμοσ στο στρατηγειο

Τετάρτη βράδυ, Μειντάνι: Η πάνω πλατεία του χωρίου, στον Άη Γιώργη είναι γεμάτη. Μαζεύομαστε όσοι είμαστε ήδη στο χωριό. Γιορτάζουμε τα γενέθλιά της Φαίδρας και περιμένουμε την Πέμη Ζούνη, την παρουσιάστρια μας που καταφτάνει πρώτη από όλους. Ζεστό καλωσόρισμα από τους Ανωγειανούς και ο Λουδοβίκος, μας λέει ιστορίες μέχρι τις 2:30 το πρωί.

Πέμπτη μεσημέρι, 2 ημέρες πριν το event: Οι μισοί λείπουν στο Ηράκλειο και το Ρέθυμνο για προμήθειες. Ανεβαίνω στον Υάκινθο, για να συνοδεύσω την απολυμαντική που καλέσαμε. Όσο ανηφορίζω το βουνό, τα σύννεφα πυκνώνουν. Αργότερα, μαθαίνουμε ότι λίγα χιλιόμετρα μακρύτερα, στο οροπέδιο της Νίδας, βρέχει! Μαζί με τον ουρανό συννεφιάζει και η σκέψη μας.

Πέμπτη αργά το βράδυ, 42 ώρες πριν το event: Απόψε κατεβαίνουμε στο Λιβάδι, στην κάτω πλατεία του χωριού. Έχουν έρθει οι πρώτοι ομιλητές. Ρακές και team-building. O Tριαντάφυλλος Ξυλούρης μας μιλάει για το Quizdom και μετά την 20η ρακή, μας αποκαλύπτει το επόμενο project που ετοιμάζει. Ορκιζόμαστε ότι θα πάρουμε το μυστικό στο τάφο μας. 

oλη η ομαδα στο περαχωρι

oλη η ομαδα στο περαχωρι

Παρασκευή πρωί, 30 ώρες πριν: Οι πρώτες ομάδες ανεβαίνουν στον Υάκινθο, για τις εργασίες που πρέπει να γίνουν. Ο καιρός μας προλαβαίνει. Το μεσημέρι βρέχει δυνατά στο Αόρι και όλοι πλην μερικών γενναίων κατεβαίνουν στο χωριό. Πλέον σκεφτόμαστε εναλλακτικούς χώρους για να γίνει το event. Το σχολείο είναι ο επικρατέστερος. Οι τεχνικοί της ομάδας, περνούν την κάτοψη και μελετούν τις παρεμβάσεις που μπορούν να γίνουν στον χώρο.

παρασκευη μεσημερι, ο ψηλορειτησ κρυμενοσ πίσω απο τα συννεφα

παρασκευη μεσημερι, ο ψηλορειτησ κρυμενοσ πίσω απο τα συννεφα

Παρασκευή απόγευμα, Δημοτικό σχολείο Ανωγείων: Η πιο μεγάλη ώρα! Η ομάδα μαζεύεται στο σχολείο. Θα κάνουμε την πρόβα των ομιλητών και θα ξεκινήσουμε τη διαμόρφωση του χώρου. Είμαστε μάλλον κατηφείς. Κανείς δεν θέλει να κάνει το ΤΕDx εκεί. Ολη η ιδέα είναι συνυφασμένη με το Ανωγειανό βουνό και τον Υάκινθο. Δεν γίνεται να γίνει αλλού. 

Μιλάμε με μετεωρολόγους, ειδικούς στο μικροκλίμα του Ψηλορείτη. Μας αναλύουν το φαινόμενο των θερμικών καταιγίδων  και μας λένε με βεβαιότητα ότι, παρότι θα βρέξει ξανά το μεσημέρι, το βράδυ του Σαββάτου ο καιρός φαίνεται καλός! Πέρνουμε το ρίσκο να επιμείνουμε. Το ΤΕDxAnogeia θα γίνει στον Υάκινθο! Πως(;) σκέφτομαι! Τώρα έπρεπε να έχουμε στήσει τα πάντα εκεί και εμείς δεν έχουμε προλάβει ούτε να καθαρίσουμε. Χώρια που αναβάλουμε την πρόβα! 

Συναντηση στο σχολειο

Συναντηση στο σχολειο

Παρασκευή βράδυ, Αροδαμός: Όλες τις ημέρες, η ταβέρνα της οικογένειας του Αντώνηέχει μετατραπεί σε δεύτερο στρατηγείο του ΤΕDx. H oμάδα επικοινωνίας έχει μεταφερθεί εκεί, για να δουλέψει καλύτερα αφού στο ΤΕD-όσπιτο επικρατεί πανικός. Εκεί είναι και η ομάδα που ασχολείται με την προετοιμασία του φαγητού, με τον σεφ μας Μανώλη Μαυρογιαννάκη και από εκεί περνούν όλοι (ομιλητές, εθελοντές, συνεργάτες) είτε για φαγητό, είτε για τη δροσιά στη βεράντα. Δουλεύουμε για ώρες. Υπολογίζαμε πολύ στην πρόβα, για να έχουμε μια πρώτη εικόνα για τις ομιλίες. Τώρα πρέπει να προσαρμοστούμε στις νέες συνθήκες και ταυτόχρονα έχουμε αναλάβει και επιπλέον καθήκοντα στο event. Ο Γιώργος Αεράκης φτάνει αργά τη νύχτα από τον Υάκινθο και μας βεβαιώνει ότι παρά τη βροχή έχει γίνει πρόοδος στις εργασίες. 

Παρασκευη βραδυ, φτιαχνουμε σαντουΐτσ στον αροδαμο

Παρασκευη βραδυ, φτιαχνουμε σαντουΐτσ στον αροδαμο

Ξημερώματα Σαββάτου, 15 ώρες πριν το event: Tελειώνουμε και κατεβαίνουμε για μια ρακή στο Μειντάνι πριν πάμε για ύπνο. Η ομάδα του ΤΕDxAnogeia έχει κάνει «κατάληψη» στην πλατεία. Οι ομιλητές μας είναι όλοι εκεί και σε εξαιρετική διάθεση (μερικοί τελούν «εν ευθυμία», ξέρετε εσείς). Είμαι αγχωμένος, αλλά με την συζήτηση χαλαρώνω λίγο. Μιλάμε σε ένα τραπέζι για το όραμα ενός ΤΕDx, που δεν περιορίζεται στον event, αλλά το χρησιμοποιεί ως αφορμή. Αυτό προσπαθούμε να κάνουμε στο ΤΕDxAnogeia.

Σάββατο πρωί, 7 ώρες πριν: Μαζευόμαστε στο ΤΕD-όσπιτο νωρίς. Όλη ομάδα του Venue, ανεβαίνει στο βουνό. Τα κορίτσια από το ΤΕDxUniversityofMacedonia που έχουν έρθει σαν εθελόντριες, επιλέγουν την καρότσα(!) για τη μεταφορά τους. Προσπαθούμε να οργανωθούμε. Ο ομιλητής μας, ο Μανώλης Σφακιανάκης βρίσκεται καθ’ οδόν, κοιτάζει δορυφορικές εικόνες και σε κάθε επικοινωνία μας δίνει κουράγιο. Ο Καλομοίρης, τον βάζει σε ανοιχτή ακρόαση στο ΤΕD-όσπιτο και ο στρατηγός στοιχηματίζει το σήμα του(!) ότι ο καιρός το βράδυ θα είναι καλός! Όσοι είμαστε εκεί πανηγυρίζουμε! 

Oi φιλεσ απο την θεσσαλονικη

3 ώρες πριν το event: Οι ομάδες που είναι στον Υάκινθο κάνουν ότι μπορούν. Καθαρίζουν το χώρο μέσα στη βροχή. Θέλουμε να κάνουμε την πρόβα, αλλά δεν είναι εφικτό! Την αναβάλουμε για τη 13:00 και ύστερα για τις 14:00! Τελικά δεν θα γίνει ποτέ! Θα κάνουμε το ΤΕDx χωρίς πρόβα.

1 ώρα πριν: Φτάνω στον Υάκινθο και η πρώτη μου αίσθηση είναι ότι επικρατεί το απόλυτο χάος! Ψιχαλίζει ακόμα. Συνειδητοποιώ ότι έχω ξεχάσει την τσάντα μου στον Αροδαμό. Τηλεφωνώ 5 φορές μέσα σε 30 λεπτά στην Χρυσάνθη, για να περάσει να την φέρει. Η βροχή μας έχει αποσυντονίσει. Αρκετοί από τους εθελοντές είναι τρεις ημέρες στα Ανώγεια, ανεβαίνουν για πρώτη φορά στον Υάκινθο και δεν έχουν προλάβει καν, να κάνουν μια βόλτα για να γνωρίσουν τον χώρο. Όλοι δίνουν το 150% για να προλάβουμε! 

Σάββατο 16:00, Άγιος Υάκινθος: Οι πρώτοι επισκέπτες φτάνουν και ΤΙΠΟΤΑ δεν είναι έτοιμο! Δεν έχουν έρθει καν, όλα τα πράγματα πάνω. Τους υποδεχόμαστε χαμογελώντας! Με το ένα χέρι τους δίνουμε τη διαπίστευση και με το άλλο κρεμάμε τα banner. To θέατρο δεν έχει αρχίσει ακόμα να ετοιμάζεται και ρεύμα δεν υπάρχει πουθενά. Τουλάχιστον, έχουμε internet (!) χάρη στο ΙΤΕ και μπορώ να στέλνω οργισμένα μηνύματα στην Αριστέα και τον Καλομοίρη που είναι ακόμα στο χωριό. Με τους υπόλοιπους τσακώνομαι διά ζώσης. Οι επισκέπτες πληθαίνουν και το μόνο που μας σώζει είναι τα πολλά και ποιοτικά workshop. Kανείς δεν φαίνεται να δυσαρεστείται και όλοι μας ενθαρρύνουν για την προσπάθεια και κατανοούν τις δυσκολίες. Τα πάντα στον χώρο, έχουν στηθεί μέσα σε λίγες ώρες από το μεσημέρι και μετά!

Άγιος Υάκινθος, 20:00: Οι ομιλίες ξεκινούν με μία ώρα καθυστέρηση και έχουμε κάποια τεχνικά προβλήματα. Όλος ο τεχνικός εξοπλισμός, φώτα, ήχος, live-streaming δεν δοκιμάστηκε ούτε λεπτό πριν την έναρξη. Όλα γίνονται με «ένα βόλι» και τεχνικοί και σκηνοθέτες, κάνουν διορθώσεις μέχρι και την τελευταία ομιλία! Μετά από λίγο, ένα σύννεφο περνάει μέσα από το θέατρο(!) και η ατμόσφαιρα γίνεται παραμυθένια!  Σηκώνομαι από την θέση μου και περπατάω μέχρι την είσοδο χαμηλά! Είναι μαγικά όμορφό όλο αυτό! Κάνουμε «ΤΕDx στα σύννεφα» κυριολεκτικά! Για πρώτη φορά νιώθω να ηρεμώ. Θα πάει καλά…

Η ΜΥΡΤΩ ΜΑΣ ΑΝΕΒΑΙΝΕΙ ΣΤΗ ΣΚΗΝΗ, ΤΟ ΤΕDXANOGEIA ΞΕΚΙΝΑ

Η ΜΥΡΤΩ ΜΑΣ ΑΝΕΒΑΙΝΕΙ ΣΤΗ ΣΚΗΝΗ, ΤΟ ΤΕDXANOGEIA ΞΕΚΙΝΑ

Θέατρο Υακίνθου, 02:30: Και όντως πήγε! Το event τελειώνει με μία ώρα καθυστέρηση και ελαφρώς κουτσουρεμένο, αλλά το γλέντι μόλις αρχίζει. Ο Αντώνης, ο ψαρής ο νεότερος, εγγονός του Ψαραντώνη, παίζει και τραγουδάει. Χορεύουμε, μεθάμε με κρασί και μουσική και ρουφάμε εικόνες και στιγμές. Σταματάμε στις 04:30 το πρωί και κατεβαίνουμε από τον Υάκινθο. Είμαστε κατάκοποι, αλλά ευτυχισμένοι. Προσωπικά, δεν μπορώ να χωνέψω την «προδοσία του καιρού». Θα κάναμε το τέλειο event, αν μας άφηνε και δεν του το συγχωράω! 

Χοροσ στο θεατρο μετα το εvent

Χοροσ στο θεατρο μετα το εvent

Κυριακή μεσημέρι, 12 ώρες μετά το event: Όσοι από ομάδα και ομιλητές έχουν μείνει στα Ανώγεια, μαζεύονται στου Γκαγκάρη για φαγητό. Έχω αρρωστήσει λίγο και δεν πηγαίνω. Τους βλέπω στη selfie που βγάζουν και ζηλεύω. Σε λίγο φεύγω από τα Ανώγεια. Νιώθω γεμάτος. Προσπαθήσω να αφήσω τα «ΑΝ» και την εύκολη δικαιολογία του καιρού και επικεντρώνομαι στα οργανωτικά μας λάθη. Κάναμε πολλά. Ξέρω, ότι μπορούσαμε πολύ καλύτερα και το μόνο που εύχομαι, είναι να μάθουμε από αυτά. Για το αποτέλεσμα και για την εμπειρία, νομίζω ότι δεν είμαι κατάλληλος να μιλήσω. Ας πουν οι θεατές… 

Selfie, Κυριακη μεσημερι

Selfie, Κυριακη μεσημερι

 

*Ο Άρης Σφακιανάκης είναι υπεύθυνος για την επικοινωνία στο ΤΕDxAnogeia