Το ημερολόγιο μια αγέννητης ιδέας

Γράφει ο Γιώργος Καλομοίρης*

14.01.14 Εδιμβούργο, Σκοτία, Βόρεια Θάλασσα 

Η σύλληψη μου ξεκινά από τα Ανώγεια της Κρήτης τις πρώτες μέρες του καινούριου χρόνου ανάμεσα σε ευχές και προτροπές για καινούρια πράγματα. Ο προορισμός μου είναι η πρωτεύουσα της Σκωτίας, των Highlanders και του ουίσκι, ένας τόπος όπου το παρελθόν συναντάει το θρύλο και ο μύθοι κρύβονται σε λίμνες, κάστρα και βουνά. Είναι αυτές οι πρώτες μέρες του Γενάρη που νιώθεις έτοιμος να σχεδιάσεις ολόκληρο το χρόνο ο οποίος σου απλώνεται έτοιμος να τον καταβροχθίσεις σαν άλλος Κρόνος που τρώει τα παιδιά του.

Highlands

Highlands

Στο Εδιμβούργο ένα δεύτερο ταξίδι αρχίζει, αυτή τη φορά με το μυαλό, το οποίο υπερβαίνει τόπους, χρόνους, σύνορα και απαγορεύσεις. Είναι η στιγμής που το σενάριο μιας ιδέας γράφεται σε μαγνητοταινία με τη γοτθική αλλά ταυτόχρονα ηρωική γη της Σκοτίας να γίνεται σημείο αναφοράς για κάτι που ίσως αξίζει να διαδοθεί. Η κυριαρχία του Σκοταδιού σε μια χώρα που ακόμα και ως όνομα παραπέμπει σε αυτό νιώθεις ότι σε περιορίζει, η αλήθεια όμως είναι πως επιμηκύνει τη νύχτα αφήνοντας τον εαυτό σου περισσότερο επιρρεπή σε ερεθίσματα, εικόνες, παραλληλισμούς και συλλήψεις.

12/7/14 Ιδαίο Άντρο, Κρήτη , Μεσόγειος

Οροπέδιο Νίδας, στα μέσα του Καλοκαιριού, ήδη κυοφορούμαι στον έβδομο μήνα και βρίσκομαι εκεί που νομίζω πως αρχίζουν όλα. Ο τόπος αυτός για 23 αιώνες δέχονταν ανθρώπους, ευχές, προβλήματα, και ανησυχίες. Ναός, Μαντείο, Αστεροσκοπείο και Σχολή, όλα αυτά σε μια σπηλιάστο ιερό των ιερών, μια πύλη στην οποία ο κόσμος φεύγει από σύνορα και μένει σε σημεία. Στη «Βηθλεέμ της Αρχαιότητας» το Ιδαίο Άντρο, συνειδητοποιείς πως στο κλισέ «τα ταξίδια πολεμούν τον εθνικισμό και το διάβασμα τον ρατσισμό», βρίσκεται η διάσταση του στο ότι περιούσιοι, δεν είναι οι λαοί αλλά οι τόποι οι οποίοι γεννούν τους ανθρώπουςγυμνούς έτοιμους να επικοινωνήσουν και να πολλαπλασιαστούν.

ΙΔΑΙΟ ΑΝΤΡΟ 

ΙΔΑΙΟ ΑΝΤΡΟ 

13/8/14 Ανώγεια, HighlandsΕυρώπη

Όγδοος μήνας, λίγο πριν ξεπεταχτώ και με θράσος διεκδικήσω τη παρουσία μου εδώ. Στη σύσταση μου έρχονται στιγμές που δημιουργούν το DNA μου. Αντίσταση- Σιωπή, καταστροφή-δημιουργία, μύθος-πραγματικότητα, τοπικισμός-τοπολατρεία, εσωστρέφεια-επικοινωνία, κρίση- διάκριση. Ο τόπος μου είναι γεννημένος σε μια αντίθεση συγκροτώντας το γονίδιο μου από δυνάμεις που σαν φορτισμένα ηλεκτρόνια σε πυρηνικό αντιδραστήρα δε σταματάνε να κινιούνται. Το ξέρω πως ακόμα και το όνομα που θα μου δώσουν θα είναι σαν βάφτιση πειράματος όμως η περιέργεια είναι ισχυρότερη του φόβου μου. Ο Τόπος των Ιδαίων είναι έτοιμος να γεννήσει την Ιδέα και αυτή η ιδέα έρχεται από μακριά με στόχο να πάει πολύ μακρύτερα και απ τους γεννημένους να περάσει στους αγέννητους. Οι αφετηρίες για τους λαούς είναι κοινές και κάποιες φορές τις σμίγουνε οι άνθρωποι, συνειδητοποιώντας τη παράλληλη πορεία τους μέσα στο χρόνο.

11/9/14 Ανώγεια, Νέα Υόρκη, Βανκούβερ, Ψηφιακός Κόσμος

Σήμερα γεννιέμαι, την ώρα που μια μάχη συμβολισμών αναζητά το υπόβαθρο να με σφυρηλατήσει. Ο Κεραυνός μου δίνει την έμπνευση, το σφυρί φέρνει τη δύναμη , και το κέρας που με κάλεσε είναι η διάδοση που ως αποστολή έχω να ολοκληρώσω . Το πρώτο πράγμα που βλέπω είναι άνθρωποι, στην αρχή τρεις, μετά εφτά, ύστερα είκοσι ένας  και σήμερα πενήντα πέντε σαν ο καθένας τους να με αντικρίζει διαφορετικά.Παρόλα αυτά η ληξιαρχική πράξη της γέννησης μου είναι σαφής.

 

*Ο Γιώργος Καλομοίρης είναι Curator και εμπνευστής του ΤΕDxAnogeia