Μια Νέα -ΤΕDx- προσέγγιση. Τα 4 πράγματα που θα κάνουμε αλλιώς

Γράφει ο Άρης Σφακιανάκης*

Έχουμε ένα πλεονέκτημα. Διοργανώνουμε ΤΕDx στα Ανώγεια! Αυτό εξ ορισμού μας δίνει τη δυνατότητα να σκεφτούμε έξω από το κουτί και να προσεγγίσουμε τα TEDx events και τη φιλοσοφία τους, με διάθεση ανατροπής. Δε μας ενδιαφέρει να κάνουμε ακόμα ένα ΤΕDx! Λίγο πιο ορεινό, λίγο παραδοσιακό, με καλό φαγητό και πολλή τσικουδιά! Aν ήταν έτσι, κανείς μας δεν θα ήταν εδώ. Αυτό που θα προσπαθήσουμε τους επόμενους μήνες, είναι αφενός να παρουσιάσουμε ξεχωριστές ιστορίες που θα ακουστούν δυνατά και αφετέρου να κάνουμε το ΤΕDxAnogeia μια υπόθεση, που θα αφορά πολύ περισσότερους από τους θεατές του. 

Η λέξη κλειδί για να πετύχουμε είναι η εξωστρέφεια! Εξωστρέφεια που -με φωτεινές εξαιρέσεις- και κόντρα σε όσα ευαγγελίζονται, δεν απαντάται συχνά σε αντίστοιχα events στην Ελλάδα. Είτε αυτό έχει να κάνει με την επιλογή των ομιλητών, είτε με τρόπο και την έκταση της επικοινωνιακής προσπάθειας, είτε με την επιλογή των μελών της ομάδας και των εθελοντών. Λοιπόν, εμείς θα δοκιμάσουμε να το κάνουμε αλλιώς και όσοι μας ακολουθείτε στα  social media, ήδη θα το έχετε διαπιστώσει.

Τι θα κάνουμε διαφορετικά

1. Το moto του ΤΕDx, είναι «ideas worth spreading», οι «ιδέες πoυ αξίζει να διαδοθούν». Παραφράζοντας λίγο, εμείς λέμε ότι «οι ιδέες αξίζουν, όταν μοιράζονται». Ότι είναι κρίμα να έχεις μερικές σπουδαίες ιστορίες να παρουσιάσεις και να μην κάνεις τα πάντα για να ταξιδέψουν όσο μακρύτερα γίνεται. Ευθύς εξαρχής λοιπόν, δεν θα αρκεστούμε σε μια απλή διεκπεραίωση των επικοινωνιακών μας υποχρεώσεων, αλλά θα επιδιώξουμε να έχουμε ισχυρή και διαρκή παρουσία. Οnline και offline. Είμαστε εδώ! Κάνουμε κάτι σπουδαίο. Πρέπει να το μάθετε!

2. Η επόμενη έγνοια μας, είναι να μπορέσουμε, μέσα από την ίδια την οργανωτική διαδικασία, να προσφέρουμε υπεραξία σε όσους μας παρακολουθούν, ακόμα και αν δεν έρθουν ποτέ στο ΤΕDxAnogeia!  Ακόμα και αν κατοικούν στην άλλη άκρη της Ελλάδας. Να τους δώσουμε λόγους ώστε να επισκέπτονται τα κανάλια επικοινωνίας μας και να βρίσκουν συνεχώς σε αυτά ποιοτικό περιεχόμενο, συνδεδεμένο με το event, αλλά όχι -απαραίτητα- εξαρτημένο από αυτό. Έτσι, επιλέγουμε συνειδητά -και αυτό το blog είναι μόνο η αρχή- να ξεφύγουμε λίγο από την κύριο κορμό της διοργάνωσης και να ασχοληθούμε με πράγματα που έχουν υπόσταση από μόνα τους. Για παράδειγμα, ένα επόμενο άρθρο μου, θα πραγματεύεται την επικοινωνιακή μας στρατηγική και πως αυτή μπορεί να εφαρμοστεί σε παρόμοιες διοργανώσεις.

3. Το τρίτο που επιθυμούμε, είναι να προτείνουμε ένα διαφορετικό τρόπο οργάνωσης αντίστοιχων  εκδηλώσεων. Θα απεκδυθούμε εντελώς τον όποιο ελιτισμό φέρουν τα ΤΕDx στην Ελλάδα και θα αποδείξουμε πως οι ιδέες διαδίδονται καλύτερα μέσα από ανοιχτά οργανωτικά μοντέλα και τη συμμετοχή όσο περισσότερων γίνεται. Στο δικό μας μοντέλο όλες οι πληροφορίες πρέπει να είναι άμεσα διαθέσιμες και ανοιχτές σε βελτιώσεις από την κοινότητα. Τα εργαλεία, η στρατηγική, τα οικονομικά, τα οργανωτικά προβλήματα, οι ανάγκες, το πρόγραμμα… Όλα θα κοινοποιούνται γιατί απλά, αυτό είναι περισσότερο ωφέλιμο! Ειδικά, δε, σε ό,τι έχει να κάνει με τα οικονομικά, υπάρχουν και επιπλέον λόγοι διαφάνειας!

4. Το τελευταίο -και πιο σημαντικό ίσως- είναι ότι φιλοδοξούμε να ενεργοποιήσουμε και να κάνουμε συμμέτοχους σε αυτή την προσπάθεια όσους περισσότερους καταφέρουμε ( η πρόσκληση-πρόκληση να προτείνετε ομιλητέςείναι μόνο η αρχή). Ειλικρινά, δεν διοργανώνουμε το ΤΕDx μόνο για όσους βρεθούμε τον Αύγουστο στα Ανώγεια, ούτε για όσους παρακολουθήσουν το event μέσω live stream. Μας ενδιαφέρει να ενεργοποιήσουμε μια κοινότητα σε πολύ μεγαλύτερη γεωγραφική και πληθυσμιακή κλίμακα, που θα εμπνευστεί από όσα θα παρουσιάσουμε, θα μάθει, θα κρίνει, θα εγκρίνει και θα απορρίψει, αλλά σε κάθε περίπτωση θα βρει αρκετούς λόγους να λάβει μέρος στη «γιορτή» και στο τέλος θα γίνει κοινωνός μια διαφορετικής φιλοσοφίας.

Προφανώς θα κάνουμε λάθη. Είμαστε ερασιτέχνες και μερικές φορές, ο ενθουσιασμός μας, υπερβαίνει τις πραγματικές μας δυνατότητες. Γι αυτό σας χρειαζόμαστε πιο πολύ! Αν βλέπετε κάτι στραβό ή αν έχετε κάτι να προτείνετε, θα το ακούσουμε με μεγάλη χαρά. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη φόρμα επικοινωνίας μας, να μας στείλετε email, ή να μας γράψετε στα social media. Θα σας ακούμε με προσοχή και θα απαντάμε πάντα. Το ΤΕDxAnogeia, δεν το βλέπουμε επουδενί ως υπόθεση της οργανωτικής ομάδας ή των Ανωγείων. Για μας είναι κάτι πολύ ευρύτερο. Εξάλλου, το ΤΕDx είναι μόνο μία μέρα, αλλά η ευκαιρία για συμμετοχή και συνεργασία μοναδική.

 

*Ο Άρης Σφακιανάκης, είναι υπεύθυνος επικοινωνίας του ΤΕDxAnogeia