Μια μικρή ιστορία Ελληνοϊταλικής φιλίας και η συνεργασία μας με το πανεπιστήμιο της Σαρδηνίας

Γράφει ο Αντώνης Νταγιαντάς*

Ακούγοντας κάποιος τον όρο TEDx θα βάλει αμέσως στο μυαλό του ότι είναι κάτι εύκολο να διοργανωθεί... Εξάλλου αυτή την χρονιά, σε όλο τον κόσμο, θα διοργανωθούν περίπου 2.500 ΤΕDx! Aν ήταν κάτι δύσκολο,  θα ήταν σαφώς λιγότερα. Αυτή όμως είναι η μισή αλήθεια... Στην αρχή και εμείς πιστεύαμε ότι θα ήταν κάτι απλό, μέχρι που αρχίσαμε να μαζευόμαστε και να βάζουμε ιδέες στο τραπέζι. Αυτές ήταν πολλές και ενδιαφέρουσες, πλην όμως όχι απαραίτητα υλοποιήσιμες. Τουλάχιστον όχι για το ΤΕDx που είχαμε στο μυαλό μας. Και αυτό επειδή ευθύς εξαρχής είχαμε επιλέξει να το διοργανώσουμε με τον «δύσκολο» αλλά σωστό τρόπο, ακόμα και αν αυτό σήμανε ότι οι δυσκολίες θα ήταν πολλές...

Ένα από τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίσαμε ήταν με το Venue και τον χώρου του Αγίου Υακίνθου. Δεν υπήρχε διαθέσιμη τοπογραφική μελέτη και χρειαζόμασταν οπωσδήποτε μία κάτοψη του χώρου για να μεταφέρουμε στο χαρτί το χώρο που για μία μέρα θα μας φιλοξενήσει και να αρχίσουμε να τοποθετούμε τις ιδέες μας στο χώρο.

Οι λύσεις ήτανε δύο και πολύ απλές θα σκεφτεί κάποιος...

1)Να πληρώσουμε κάποιο αρχιτέκτονα

2)Να το κάνουμε οι ίδιοι

Ούτε η μια λύση όμως, ούτε η άλλη ήταν εφικτή. Πρώτον επειδή τα οικονομικά ήταν πενιχρά εκείνη τη περίοδο -ακόμα δηλαδή- και δεύτερον επειδή κανείς μας, δεν είχε την παραμικρή ιδέα για πως γίνονται αυτά. Χώρια που όπως έχουμε ξεκαθαρίσει, στηριζόμαστε στον εθελοντισμό και τα χρήματα στις μέρες μας βρίσκονται με το σταγονόμετρο...

Στη Καρότσα, στο Δρομο για τον υακινθο

Η λύση τελικά όντως ήταν απλή αλλά διαφορετική από τις παραπάνω. Μας βοήθησαν τέσσερις Ιταλοί φοιτητές από το Πανεπιστήμιο της Σαρδηνίας, οι οποίοι βρίσκονταν στη Κρήτη στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus.  Αποδέχτηκαν χωρίς δεύτερη σκέψη τη πρόταση μας για συνεργασία, πάντα με τη στήριξη του Δήμου Ανωγείων. Πρώτα θέλαμε να φέρουμε τα παιδιά κοντά στη κουλτούρα μας και να τους εξηγήσουμε αυτό που πρόκειται να διοργανώσουμε. Μετά ακολούθησαν κάποιες απαραίτητες επισκέψεις στο χώρο για τη διερεύνηση και τη χαρτογράφηση του. Η διαδρομή προς το Υάκινθο είναι πάντα ευχάριστη, αλλά ειδικά τότε είχαμε από την μία ζεστές ανοιξιάτικες μέρες και από την άλλη το χιονισμένο τοπίο από τον  απρόσμενο χιονιά του Απριλίου! Οι Ιταλοί λοιπόν προτίμησαν τη μεταφορά στη καρότσα για να απολαύσουν τις εναλλαγές του τοπίου. 

Οι ΙΤΑΛοι ΦΙΛοι μας, ΕΠΙ ΤΟ ΈΡΓΟΝ 

Παράλληλα με την εργασία είχαμε και ανταλλαγή απόψεων για το πώς διοργανώνονται εκδηλώσεις στη γειτονική Ιταλία και πώς θα μπορούσε να διαμορφωθεί ο χώρος. Αρκετές από τις ιδέες τους τις υιοθετήσαμε και θα τις μεταφέρουμε στο ΤΕDxAnogeia.

 Πολύ σύντομα και για αυτό πρέπει να τους ευχαριστήσουμε, είχαμε και τα τελικά αποτελέσματα της εξαιρετικής τους δουλειάς για τη κάτοψη της περιοχής. 

Μarco, Claudio, Francesca, Bio, GRAZIE MILLE! :)

Η Κατοψη του Αγιου υακινθου.

 

*Ο Αντώνης Νταγιαντάς, είναι Construction Manager στο TEDxAnogeia