Όλα συμβαίνουν για κάποιο λόγο

tedxanogeia.jpg

Γράφει ο Αριστοτέλης Δασκαλάκης*

To 2013 κλήθηκα από τoν πολιτιστικό σύλλογο Ανωγείων να απoτυπώσω στον κινηματογραφικό φακό τα ήθη και τα έθιμα του Πάσχα. Φέτος, μετά από δύο συνεχόμενες χρονιές γυρισμάτων καταφέραμε να κάνουμε μια επιτυχημένη προβολή. Κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων με εξέπληξε η ενθουσιώδης συμμετοχή των ανθρώπων στο εγχείρημα καταγραφής των εθίμων του χωριού τους. Επίσης, παρατήρησα ότι υπάρχει μεγάλο δέσιμο και αλληλοϋποστήριξη ανάμεσα στα μέλη της κοινότητας των Ανωγείων. Αυτό φάνηκε πιο έντονα  στη συναναστροφή μου με τη νεολαία που δείχνει ιδιαίτερη αγάπη για τον τόπο καταγωγής της. 

Οι κινηματογραφικές λήψεις και ο φόρτος των γυρισμάτων δεν με εμπόδισαν να βιώσω τα έθιμα του χωριού για τον εορτασμό του Πάσχα. Ως εμπειρία ήταν πράγματι μοναδική για μένα και τους συνεργάτες μου. Επισκεπτόμουν τα Ανώγεια μόνο μια φορά στο τόσο χωρίς να γνωρίζω καλά - καλά τους συγγενείς μου εκεί και αυτό ήταν μια ωραία ευκαιρία να έρθω σε επαφή με τις ρίζες μου. 

Φτάσαμε στο 2015 λοιπόν, και καλούμαστε ξανά για άλλη μια πρόκληση. Ήταν  ευχάριστη έκπληξη για μένα να μάθω ότι τo TEDx θα φιλοξενηθεί στα Ανώγεια και με χαρά δέχτηκα να συμμετάσχω στη διαδικασία διοργάνωσης. Η πρώτη μας συνάντηση  ήταν με τους Γιώργο Καλομοίρη, Αντώνη Νταγιαντά και τον συνεργάτη μου Νικήτα Αλμπάνη. Στην πορεία μας προς τον Άγιο Υάκινθο (τόπο διεξαγωγής) αναρωτιόμουν αν θα είχα τον χρόνο να ανταποκριθώ στις απαιτήσεις του κινηματογραφικού υλικού, μιας και τρέχουμε όλοι «σα τσι παλαβούς». Όμως το μέρος έχει μια ενέργεια που είναι δύσκολο να περιγραφεί. Για μια στιγμή έκλεισα τα μάτια, και η πρώτη εικόνα που ήρθε στο μυαλό μου ήταν η βραδιά στις 8 Αυγούστου με τον κόσμο να απολαμβάνει τα δρώμενα του TΕDxAnogeia. Τότε σιγουρεύτηκα ότι θα ΄μαι ο επόμενος συνδετικός κρίκος της ομάδας. Τελικά, όλα συμβαίνουν για κάποιο λόγο!

Καλή μας επιτυχία ΤΕDxΑnogeia Team!

 

*Ο Αριστοτέλης Δασκαλάκης είναι μέλος της Film Production Team, του ΤΕDxAnogeia