Μια ζαριά στην γενέτειρα του Δία

Γράφει ο Χρήστος Μαυραγάνης*

Έχουν περάσει πια 20 μέρες, από την επίσημη παρουσίαση του TEDxAnogeia, στο αθηναϊκό κοινό. Μία εκδήλωση, πολυαναμενόμενη από όλες τις απόψεις, αφού ουσιαστικά επρόκειτο, για την πρώτη διά ζώσης γνωριμία του event με την Αθήνα.

Ειδικότερα για εμάς που ζούμε στην πρωτεύουσα, από την πρώτη στιγμή που η αμφιλεγόμενη ιδέα του TEDxAnogeia, ξεκίνησε να παίρνει σάρκα και οστά, μοιάζουμε σα να πατάμε με το ένα πόδι στην γενέτειρα της Δημοκρατίας και με το άλλο στην γενέτειρα του Δία, μετρώντας αντίστροφα για την όγδοη μέρα του Αυγούστου. 

Η ιδέα χαρακτηρίστηκε πιο πάνω αμφιλεγόμενη, διότι πολύ απλά είναι. Η έννοια της αμφισβήτησης κατείχε πρωταγωνιστικό ρόλο στα πρώτα βήματα του εγχειρήματος. Και πως θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά όταν, στο άκουσμα της λέξης TEDx, ο νους φτιάχνει εικόνες «ξενικές»; Ξενικές περισσότερο όσον αφορά στην δική μας... «πολιτισμική καθεστηκυία τάξη». Ναι, το TEDx έχει ήδη έρθει στην Ελλάδα. Παρόλα αυτά, η ιδέα να γίνει κάτι τέτοιο στα Ανώγεια, των περίπου 2.500 κατοίκων γεννά αμέτρητους αστερίσκους.

Θα μπορούσαμε εδώ, να παραθέσουμε κάποιο κλισέ ή μία ρήση ενός ξακουστού αρχαίου φιλοσόφου, σχετικά με το ότι, η αμφισβήτηση είναι το μέσο για να γίνεις καλύτερος και να διαλύσεις τα όποια σύννεφα σε σχήμα ερωτηματικού. 

Δεν χρειάζεται όμως να ανατρέξουμε σε λόγια σοφών, ενώ μπορούμε να διατυπώσουμε το αυτονόητο με τα δικά μας λόγια. Φυσικά, η αμφισβήτηση ήταν η κινητήρια δύναμη και το ισχυρότερο κίνητρο για να καταφέρουμε να ξεπεράσουμε  τα -πολλά- εμπόδια που παρουσιάστηκαν στον μαραθώνιο αυτής της διοργάνωσης ένα προς ένα. Έτσι κι αλλιώς, από την πρώτη στιγμή τα μέλη της ομάδας του TEDxAnogeia, έχουν χαρακτηρίσει την δική μας διοργάνωση διαφορετική από όλες τις άλλες. 

Στην συζήτηση της Αθήνας, ο curator Γιώργος Καλομοίρης, μας καλησπέρισε, λέγοντας πως η ομάδα του TEDxAnogeia είναι μία ετερόκλητη ομάδα που αποτελείται από ερασιτέχνες. Αυτή είναι η μεγαλύτερη αλήθεια και ό, τι πιο κοντινό στην πραγματικότητα. Ωστόσο, η κίνηση ματ του TEDxAnogeia, είναι πως η ομάδα των ερασιτεχνών εργάζεται με ψυχή λιονταριού, για να μετατρέψει τα μειονεκτήματα σε πλεονεκτήματα, έχοντας ως πρωταρχικό χαρακτηριστικό την εξωστρέφεια.

 Η πεπατημένη της διοργάνωσης, ακολουθείται μονάχα στα απαραίτητα οργανωτικά χαρακτηριστικά του TEDx.  Όλα τα υπόλοιπα είναι ένα στοίχημα, το οποίο αν κερδίσουμε, θα έχει ένα αποτέλεσμα εκκωφαντικό. Δεν υπάρχει τίποτα που να μην κρίνεται εκ του αποτελέσματος, ωστόσο το συγκεκριμένο στοίχημα αφορά, στο πως μετράμε τις δυνάμεις μας επιχειρώντας το διαφορετικό.

Ο χώρος διεξαγωγής του TEDxAnogeia, είναι ίσως η προμετωπίδα των μειονεκτημάτων που θέλουμε να μετατρέψουμε σε πλεονεκτήματα. Ο Άγιος Υάκινθος, ένας χώρος ανοιχτός και «άγριος», είναι το θηρίο που καλούμαστε να δαμάσουμε. Και στο α’ πληθυντικό, δεν περιλαμβάνονται μόνο τα μέλη της ομάδας του TEDxAnogeia, αλλά και οι εθελοντές στους οποίους έχουμε κάνει ήδη το «άνοιγμα» για να κερδίσουμε το στοίχημα και να ανέβουμε παρέα στις κορυφές της σκέψης μας. Ραντεβού στα Ανώγεια, στις 8 Αυγούστου!

 

*Ο Χρήστος Μαυραγάνης είναι Media Manager στο ΤΕDxAnogeia