Όταν το ΤΕDx συνάντησε τα Ανώγεια

tedxanogeia-tshirt.jpg

Γράφει ο Χρήστος Γιαννάκης-Μπόμπολης*

Αλήθεια τι θα περιμένατε να σας διηγηθεί ότι βίωσε ένας ταξιδιώτης μετά από μια επίσκεψη στον ξακουστό κρητικό προορισμό, τα Ανώγεια; Κάτι το μοναδικά ελληνικό και εν πολλοίς κρητικό εισέπραξε, απόλαυσε και ένιωσε ο κάθε καλεσμένος και εθελοντής του event που έλαβε χώρα για πρώτη φορά στο ορεινό παραδοσιακό χωριό της Κρήτης. Υπό το περήφανο βλέμμα του Ψηλορείτη οι Ανωγειανοί προσέφεραν απλόχερα φαγητό, Ρακί, ζεστασιά και ευχάριστη διαμονή (ωρών ή ημερών) σε όσους επέλεξαν να περάσουν μερικές ώρες ή μέρες στην καρδιά του καλοκαιριού, στο χωριό Ανώγεια Ρεθύμνης. Η αφορμή; Το διάσημο, πλέον, στην ελληνική νεολαία (και όχι μόνο) θεσμό events, τα TEDx, και πιο συγκεκριμένα αυτό που οργανώθηκε με το μεράκι μιας παρέας 30 ατόμων με καταγωγή, στην πλειοψηφία τους, από τα  πανέμορφα Ανώγεια.

Το TEDxAnogeia δεν έτυχε, αλλά πέτυχε! Με παρατράγουδα, αγωνίες και λαχτάρες, γέλια και …νευράκια, τηλεφωνήματα και ανταμώματα, οι 50 νέοι με την υποστήριξη άλλων τόσων (περίπου) εθελοντών κατάφεραν να διεξάγουν επιτυχώς αυτό που είχαν ονειρευτεί καιρό τώρα και σχεδίαζαν επιμελώς τους τελευταίους μήνες. Εμπνευστής και καθοδηγητής ο Γιώργος Καλομοίρης με περίσσια αποφασιστικότητα, δε μάσησε από κακοτοπιές της τελευταίας στιγμής (βλέπε άστατα καιρικά φαινόμενα στην περιοχή του αγίου Υακίνθου) και, κάνοντας τον κουφό (ή και την …πάπια) σε αμφιβολίες και αμφισβητήσεις, είδε γεμάτος χαρά να γίνεται αυτό που οραματιζόταν από την πρώτη στιγμή. 

Προσωπικά, συμμετείχα σε TEDx event ως εθελοντής για πέμπτη φορά και οφείλω να αναγνωρίσω πως αυτό που έζησα ήταν το κάτι το διαφορετικό και ξεχωριστό. Η επιλογή του χώρου όπου γεννήθηκε ο Δίας ως χώρος διεξαγωγής της εκδήλωσης, η εύστοχη επιλογή παρουσιάστριας -η ηθοποιός Πέμη Ζούνη- που έδωσε το «στίγμα» της γνήσιας ελληνικής πολιτισμικής κληρονομιάς στην εκδήλωση, η εξαιρετικά εύστοχη διαμόρφωση του προγράμματος με την εναλλαγή μεταξύ ομιλιών και ψυχαγωγίας με ρυθμό που απάλειφε οποιαδήποτε ιδέα μονοτονίας, το νόστιμο ντόπιο παραδοσιακό φαγητό σε συνδυασμό με την εξαιρετική φιλοξενία που μου προσφέρθηκε από το πρώτο ως το τελευταίο λεπτό στο χωριό συνθέτουν ένα κοκτέιλ εμπειρίας που έλειπε από το φετινό μου καλοκαίρι. Γιατί όταν επιλέγεις να βιώσεις μια TEDx εμπειρία, επιλέγεις να ζήσεις πολλά περισσότερα από ένα απλό show inspiring ομιλιών (όσο και αν λοιδορούν αυτή τη μορφή εμπειρίας κάποιοι επικαλούμενοι φαινόμενα εκμετάλλευσης και εθελοδουλίας – που ίσως αληθεύουν σε ορισμένες περιπτώσεις, αλλά σε καμία περίπτωση στο TEDxAnogeia). 

registration-tedx.jpg

Επειδή, όμως, ακόμα και από το καλύτερο φαγητό στον κόσμο πάντα …κάτι θα λείπει, το  TEDxAnogeia δε γινόταν στην παρθενική προσπάθεια αυτών των παιδιών, να ήταν αψεγάδιαστο. Οφείλω να ομολογήσω πως ενώ συνάντησα το τι εστί να ζεις σαν Ανωγειανός, δεν έζησα ιδιαίτερα την εμπειρία TEDx. Ο τίτλος του άρθρου μου μόνο τυχαίος δεν είναι, ήτοι, το TEDx συνάντησε –όντως- τα Ανώγεια, αλλά τα Ανώγεια συνάντησαν το TEDx; Αντιλήφθηκε ο ντόπιος τι εστί TEDx; Ήρθε σε επαφή με την κουλτούρα  του συγκεκριμένου θεσμού; Βασικός σκοπός κάθε TEDx event είναι η επαφή των συμμετεχόντων με ανθρώπους πετυχημένους στο μονοπάτι που επέλεξαν (προς την κορυφή ;-) ) και οι οποίοι έρχονται να μοιραστούν την έμπνευσή τους και τις ιδέες τους με το τοπικό και ευρύτερο κοινό. Στο κομμάτι αυτό, το TEDxAnogeia δείχνει να πέτυχε διάνα κρίνοντας από το περιεχόμενο και το επίπεδο των ομιλιών. Στα υπόλοιπα, ωστόσο, που συνθέτουν, συμπληρώνουν και ολοκληρώνουν ένα TEDx experience το συγκεκριμένο TEDx έχει πράγματα να διορθώσει. 

Αρχικά, κάθε TEDx event οφείλει να είναι ένα σχολείου σχεδιασμού, οργάνωσης και ολοκλήρωσης ενός Project. Αυτός είναι άλλωστε και ένας από τους λόγους που νέοι εθελοντές λαμβάνουν διαρκώς μέρος σε αυτά τα event. Η ομάδα των Ανωγείων έδειξε πως έχει να διορθώσει πολλά σε αυτό το κομμάτι, με ορισμένα πράγματα να μην είναι έτοιμα ούτε το τελευταίο λεπτό, ενώ οι υποδομές διεξαγωγής δεν ήταν οι ιδεατές (χαρακτηριστικό ότι η ομάδα του Registration στερούταν σύνδεσης στο διαδίκτυο, σημαντικό για την ταυτοποίηση των εισιτηρίων στο Check in). Επιπλέον, TEDx σημαίνει επαφή με την καινοτομία στο χώρο της τεχνολογίας και του Design. Σε αυτό υστέρησε (ίσως και δικαιολογημένα λόγω χώρου) το TEDxAnogeia, αλλά είναι μια πτυχή την οποία «οφείλει» να παρουσιάσει εμπλουτισμένη  το επόμενο event. Συν τοις άλλοις, παρατήρησα έλλειψη επικοινωνίας και networking μεταξύ κοινού και ομιλητών εκτός σκηνής. Η έλλειψη ξεκάθαρων networking hubs, βασικό χαρακτηριστικό και των εν Ελλάδι TEDx events, καθ’όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης είναι κάτι που πρέπει να απασχολήσει την οργανωτική ομάδα για του χρόνου.  Μη ξεχνάμε, άλλωστε, σε ποιο κοινό απευθύνεται ένα TEDx. Απευθύνεται σε ανθρώπους που τώρα χτίζουν το επαγγελματικό τους μέλλον, σε ανθρώπους της αγοράς που θέλουν να γνωρίσουν κάτι καινούριο και ελπιδοφόρο και σε μεγαλύτερους που θέλουν να έρθουν σε επαφή με τη σύγχρονη κοινωνική, επαγγελματική και τεχνολογική πραγματικότητα.  Ως εθελοντής γεύτηκα πολύ… Ανώγεια, αλλά λιγότερο από το αναμενόμενο  TEDx experience.   

registration-tedxanogeia.jpg

Σε κάθε περίπτωση, όμως, το TEDxAnogeia αποτελεί -πέρα πάσης αμφιβολίας- μια πρωτόγνωρη εμπειρία  και μια ευχάριστη παρακαταθήκη για το μέλλον. Άλλωστε, πρωταρχικός στόχος της ομάδας ήταν να προσφέρουν το αίσθημα περηφάνιας και λεβεντιάς των Ανωγείων και του Ψηλορείτη στις άχρωμες και ψυχοφθόρες εποχές που ζει ο σύγχρονος Έλληνας σε ένα πλαίσιο κρητικής παράδοσης. Οι εθελοντές της ομάδας εγγραφών (registration- επισυναπτόμενη φωτογραφία), άλλωστε, μας δηλώνουν πως το χαμόγελο φέρνει την επιτυχία πάντα πιο κοντά. Και στο TEDxAnogeia έβλεπες μόνο χαμογελαστά πρόσωπα γεμάτα μεράκι, πάθος και πίστη. Η συνταγή ήταν εξαρχής πετυχημένη. Εξάλλου, το TEDxAnogeia έχει πάρει ήδη το δρόμο για την κατάκτηση της δικής του κορυφής.

Και του χρόνου!

 

*Ο Χρήστος Γιαννάκης-Μπόμπολης είναι εθελοντής στο ΤΕDxAnogeia

bobolis-tedxanogeia.jpg