TEDxAnogeia, Aνάσα Θέλησης και Πνευματικής Ανάτασης

Γράφει η Άννα Δασκαλάκη*

Πάντα αποτελούσε πηγή έμπνευσης και κινητοποίησης για μένα προσωπικά, ως άτομο αλλά και ως εκπαιδευτικό, η ιδέα ανθρώπων με διαφορετικές καταβολές, εμπειρίες και ιδέες που μαζεύονται ανά τον κόσμο για να τις μοιραστούν με τους συνανθρώπους τους, στα TEDx events. Ίσως να ήταν και αυτό το βασικό μου κίνητρο, για να πάψω να είμαι μόνο θεατής-επισκέπτης και να συμμετέχω ενεργά στη δημιουργία ενός τέτοιου event στα Ανώγεια.

Και τελικά η επιθυμία μου αυτή, με οδήγησε σωστά και αποκόμισα πολλά περισσότερα απ’ όσα ποτέ περίμενα. Η έννοια του εθελοντισμού, που διδάσκω ως θέμα έκθεσης στους μαθητές μου, απέκτησε το ουσιαστικό της νόημα. Η αμφίδρομη στήριξη ολόκληρης της ομάδας διοργάνωσης, εθελοντών, ομιλητών και διοργανωτών των workshops, σε συνδυασμό με το όμορφο «σκηνικό» του Αγίου Υακίνθου και το φυσικό σκηνοθετικό τρικ της «κατσιφάρας», δημιούργησαν μια μαγευτική εμπειρία για όλους όσους παρευρέθηκαν, αλλά και όσους παρακολούθησαν το event διαδικτυακά.

Γιατί τι είναι τελικά κάθε TEDx event; Ένας χώρος συνάντησης και προσπάθειας για αρμονική συνύπαρξη του διαφορετικού που έχει ο καθένας να προσφέρει, ως ξεχωριστή προσωπικότητα. Και η αίσθηση ότι αυτή η προσπάθεια γίνεται αυτοβούλως χωρίς κανένα άλλο κίνητρο, παρά μονάχα το εσωτερικό κίνητρο της αυτοβελτίωσης, καταφέρνει τελικά να καλλιεργήσει ανάμεσα στα μέλη της ομάδας, κλίμα ψυχικής ανάτασης και επιθυμίας επίτευξης του οποιουδήποτε στόχου, ακόμα κι αν αυτός είναι εκ πρώτης όψεως ανέφιχτος.

Πιο συγκεκριμένα, αυτό που αποδεικνύει η διοργάνωσή του TEDxAnogeia, είναι ότι οι κάθε είδους δυσκολίες (υλικοτεχνικές, οικονομικές, καιρικά φαινόμενα κ.τ.λ.) δεν πρέπει να μας σταματούν, αλλά να μας πεισμώνουν, να μας δένουν ως ομάδα-κοινότητα και να τονώνουν την επιθυμία μας για την επίτευξη των στόχων μας, είτε αυτοί είναι ατομικοί, είτε συλλογικοί. Αυτή μας την επιθυμία, σεβάστηκαν και οι δύο θεοί της μυθοπλασίας μας, που συνδιαλέχτηκαν εκείνη τη βραδιά στο Ψηλορείτη, ο Θώρ και ο Δίας, που παρά την αρχική τους προσπάθεια για επικράτηση, που εκφράστηκε με αστραπόβροντα και πολλή βροχή, συμφιλιώθηκαν. Έτσι, μας έδωσαν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουμε το event, όπως όλοι το επιθυμήσαμε και το οραματιστήκαμε από την αρχή. Τεχνικά προβλήματα υπήρξαν, ίσως και λίγη καθυστέρηση και πολλή κούραση, όμως το χαμόγελο και η διάθεση εξομάλυνσης όλων των προβλημάτων δεν έλλειψε ούτε στιγμή, από τα μέλη ολόκληρης της ομάδας και αυτό είναι το πιο σημαντικό.

Αυτό που πρέπει να μείνει στο μυαλό μας, είναι ότι η αλλαγή ξεκινά από τη βάση και προχωρά στην κορυφή. Ένας σημαντικός θεσμός, όπως είναι το TEDx κατάφερε να πάρει ιδιαίτερη μορφή για πρώτη φορά, σε μια μικρή κοινότητα ανθρώπων, που όμως έχει τη δυναμική μεγάλης πολιτείας. Αν τέτοιες διοργανώσεις μεγάλης βαρύτητας, μπορούν να υλοποιηθούν σε τοπικό επίπεδο με επιτυχία, φανταστείτε τι δυνατότητες ανάπτυξης υπάρχουν, αν καλλιεργηθεί η συλλογική συνείδηση και αλληλεγγύη σε μια ολόκληρη χώρα.

Αν νέα παιδιά, που αποτελούν το πιο δυναμικό κομμάτι μιας κοινωνίας, μπορούν να φέρουν σε πέρας ένα μεγαλεπήβολο εγχείρημα, όπως να συγκεντρώσουν διάσημες προσωπικότητες, ακόμα και παγκόσμιου κύρους,  αλλά και πολύ κόσμο σε ένα χώρο με «φυσικές» δυσκολίες και παρά τη δύσκολη οικονομική κατάσταση της χώρας και τη γενικότερη πνευματική σύγχυση που επικρατεί, τότε υπάρχει πάντα ελπίδα για το οτιδήποτε και ο δύσβατος δρόμος για την «κορυφή», παραμένει πάντα ανοιχτός για τους τολμηρούς.

Ο τόπος μας, όπως και οι άνθρωποί του έχουν τεράστια δυναμική που είναι κρίμα να πηγαίνει ανεκμετάλλευτη. Ελληνικές εταιρείες με απήχηση στο εξωτερικό, όπως η Purple games, στης οποίας το workshop είχα την τύχη να συμμετάσχω, το αποδεικνύουν. Τώρα που το έζησα εκ των έσω, είμαι βέβαιη πια, ότι όλα είναι στο χέρι μας, φτάνει να υπάρχει θέληση. Η ζωή μπορεί να σου μοιράσει τα χαρτιά, αλλά το πως θα παίζεις είναι ξεκάθαρα προσωπική υπόθεση!

H Άννα Δασκαλάκη είναι εθελόντρια στο TEDxAnogeia