TEDx, το σημαιάκι στο μεγάλο stratego, ή μια πρόκληση για μεγάλη στρατηγική?

Γράφει ο Γιώργος Καλομοίρης*

Σε έναν πλανήτη και σε μια χώρα που η συνεννόηση είναι διαρκές ζητούμενο ας συμφωνήσουμε όλοι ότι το TEDx αποτελεί ένα αναμφίβολα μεγάλο γεγονός με παγκόσμια εμβέλεια .Από το 2009 μέχρι σήμερα, έχουν διεξαχθεί γύρω στα 10.000 τέτοια γεγονότα στη συντριπτικά μεγαλύτερη γεωγραφική κλίμακα του πλανήτη. Αυτόματα λοιπόν το στοίχημα της πλανητική εμβέλειας το έχει πετύχει ο πολυεθνικός αυτός όμιλος με τα ερυθρόλευκα ή ερυθρόμαυρα σύμβολα του να έχουν υιοθετηθεί σε σειρά πόλεων, πανεπιστημίων, κοινοτήτων ακόμα και συμπλεγμάτων ανά των κόσμο.

Πέρα όμως από σύμβολα και συμβολισμούς, αποχρώσεις και γραμματοσειρές, brandnames και κωδικές ονομασίες στελεχιακής οργάνωσης, τι άλλο μεταφέρει το καραβάνι του TEDx; Εδώ οι απόψεις διίστανται, με υποστηριχτές-ακόλουθους και πολέμιους-ιεροεξεταστές να ξεκινούν την άτυπη μάχη τους στα ψηφιακά ταρτάν όπου το ξίφος του “comment” και η ασπίδα του “block” διαδίδουν με  βέλη τους το  «share» και το «like» το *TEDx είτε ως ευκαιρία, είτε σαν απειλή.

Από τη μια πλευρά το TEDx αποτελεί τον κατ' εξοχήν φορέα διάδοσης ιδεών με γνώμονα τη καινοτομία, την επιστήμη, τις ανθρωπιστικές αξίες, τη διάδραση μεταξύ των συμμετεχόντων αλλά kai τη διάχυση μέσω του ψηφιακού κόσμου στην καθημερινή πραγματικότητα. Ίσως το πιο εναλλακτικό συνέδριο στο κόσμου όπου ο επιχειρηματίας συναντά τον ερευνητή και ο καλλιτέχνης τον επιστήμονα με μέλημα τους μέσα σε δεκαοχτώ λεπτά να καταθέσουν μια προτροπή στον άνθρωπο, πρόταση στη κοινωνία και μια προοπτική στο μέλλον.

Από την άλλη, η κριτική προς αυτό ξεκινάει από τη γόνιμη αμφισβήτηση ως ένα φορέα ελιτισμού ο οποίος μάλιστα στη χώρα μας αποκτά βαλκανομπαρόκ διαστάσεις και κριτήρια μεσάζοντα, μέχρι την «ψεκασμένη ρητορική» της ιμπεριαλιστικής επέλασης, της συνωμοσιολογίας και των πεφωτισμένων γκουρού αισχροκέρδειας.

Η αμφισβήτηση είναι σίγουρα ο κινητήριος μοχλός για να προχωρήσεις. Να θωρακίσεις τη πρόταση σου, να βελτιώσεις την ιδέα σου και -με αρετή και τόλμη- να βγεις μπροστά να την υπερασπιστείς. Αναμφίβολα μέσα από αυτήν ανακαλύπτεις το πάθος που απαιτεί η λογική σου, ξεφεύγοντας ίσως απo τον κίνδυνο της λογικής του πάθους σου. Αν δεν αμφισβητούσαμε νόρμες θα εξοστρακίζαμε την ίδια την εξέλιξη πόσο μάλλον όταν διαχειρίζεσαι έναν φορέα καινοτομίας που από μόνος του σε καλεί να τον συμπληρώσεις.

Αποτελεί κοινή παραδοχή ότι ζούμε σε έναν τόπο όπου η φαντασία θα μπορούσε να ήταν συχνότερη από τον ήλιο και η δημιουργικότητα να αποτελεί τρόπο ζωής και αντίληψης. Αντιθέτως αν μας υπολογίσουμε ως μέρος μια δειγματοληπτικής έρευνας η φαντασία στο μέσο όρο του πληθυσμού μας αντικαθίσταται από τη μιζέρια, τη κακοδαιμονία αλλά και τη συνωμοσιολαγνεία ως αποτέλεσμα εξειδικευμένης ημιμάθειας και σφαιρικής ημιάγνοιας.

Έτσι λοιπόν βάζοντας κάτω τον παγκόσμιο γεωπολιτικό χάρτη γνωρίζω ότι θα μετρήσω 10.000+ σημαιάκια με την επωνυμία TEDx που και στο δικό μου το μυαλό ίσως και να παραπέμπουν σε ένα Stratego με ορισμένο Νικητή. Το μεγαλύτερο όμως στοίχημα σε αυτή τη Παρτίδα είναι πως το ηχείο και το μικρόφωνο του παγκόσμιου αυτού δικτύου για μία μέρα τον χρόνο θα είναι στα δικά μας χέρια και θα είμαστε εμείς οι παραγωγοί που θα εκπέμψουμε το σήμα και θα ορίσουμε τη συχνότητα. 

10000.png

Έτσι λοιπόν το Μεγάλο Stratego μετασχηματίζεται στη δική μας μεγάλη Στρατηγική, που με αυτόνομη φωνή, πολυσυλλεκτική φυσιογνωμία και συντροφική ομαδικότητα φωτίζει τον δικό μας δρόμο τον ερχόμενο Αύγουστο για τη κορυφή της Κρήτης, στη καρδιά του Ψηλορείτη, στο πρώτο μέρος που συναντάς κατεβαίνοντας απ τον Ουρανό.

*Ο Γιώργος Καλομοίρης είναι Curator και εμπνευστής του ΤΕDxAnogeia