Κατασκευαστικές προκλήσεις και η λύση από τ' αστέρια

Γράφει ο Γιώργος Αεράκης*

 Όλα ξεκίνησαν πριν από 12 μήνες περίπου, όταν η ιδέα άρχισε να επεξεργάζεται στο μυαλό μας. Όσο αφορά τον χώρο που θα γίνει το event, ο Άγιος Υάκινθος ήταν εξαρχής η προφανής επιλογή. Στην καρδιά του Ψηλορείτη, σχετικά κοντά στο χωριό και ένας τόπος που επιβάλλεται στον επισκέπτη, τονίζοντας την απλότητα του, δείχνοντας την ιδιαιτερότητα του και καθηλώνοντας με τα κάλλη του.

 Όλα στο μυαλό μας ήταν ιδανικά, μέχρι που αρχίσαμε να υλοποιούμε την ιδέα και ήρθαμε αντιμέτωποι με τις δυσκολίες. Ο καθένας στον τομέα του, άρχισε να αναλογίζεται κατά πόσο είναι εφικτό να γίνει η "μεγάλη αντίθεση". Να διοργανώσουμε ΤΕDx, σε ένα τόσο άγριο μέρος και παρά τις τεχνικές δυσκολίες. 
Στο δικό μας κομμάτι, τις κατασκευές,  το πρώτο πρόβλημα, η ηλεκτροδότηση λύθηκε σχετικά γρήγορα. Παρότι δεν υπάρχει πουθενά εκεί κοντά γραμμή ρεύματος, μια γεννήτρια αρκετά ισχυρή για να ηλεκτροδοτήσει ολόκληρο χωριό θα είναι στη διάθεση μας.

o Αγιοσ Υακινθος

Το επόμενο ερώτημα ήταν το internet. Χρειαζόμαστε το διαδίκτυο για να μεταδώσουμε τις ιδέες που αξίζει να διαδοθούν, σε ανθρώπους που δεν δύνανται να έρθουν και να παρακολουθήσουν το συνέδριο. Η πρόκληση ήταν πολύ μεγάλη. Πώς θα φέρεις internet σε έναν χώρο, όπου δεν υπάρχει σήμα των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας και το πλησιέστερο δίκτυο τηλεπικοινωνιών είναι αρκετά χιλιόμετρα μακριά; Η απάντηση δεν ήταν απλή. Όλη η κατασκευαστική ομάδα (Αντώνης, Βασίλης, Κώστας), άλλα και άτομα από τις άλλες ομάδες μας, ψάχναμε λύση για το θέμα. Η πρώτη σκέψη ήταν, να φέρουμε internet στο Ανωγειανό Αόρι μέσω δορυφόρου. Έτσι αρχίσαμε να ψάχνουμε εταιρείες, που μπορούν να μας προσφέρουν αυτήν την υπηρεσία. Παρά την αρχική μας χαρά, ότι είχαμε βρει τη λύση στο πιο μεγάλο από τα εμπόδια, τα αποτελέσματα ήταν απογοητευτικά. Το κόστος ήταν μεγάλο και εμείς δεν είμαστε σε θέση να το καλύψουμε. Τουλάχιστον όχι, χωρίς να αποβεί εις βάρους ολόκληρου του event. Oι εταιρείες δε, που παρέχουν αυτές τις υπηρεσίες δεν ήταν διατεθειμένες να μας χορηγήσουν το internet για τις τρεις-τέσσερις μέρες που το χρειαζόμαστε.  

 Έτσι αρχίσαμε να αναζητούμε άλλες λύσεις. Ήρθαν άτομα από το τεχνικό τμήμα εταιρειών κινητής τηλεφωνίας, για να γίνει μια έρευνα στον χώρο, μήπως μπορέσουμε, ενισχύοντας το σήμα τους με διάφορους ενισχυτές-τύμπανα να καλύψουν τον χώρο με σήμα. Πάλι πέσαμε σε αδιέξοδο. Η άγρια ομορφιά του τοπίου, δεν μας έδωσε αυτήν την δυνατότητα. Αστειευόμασταν, λέγοντας ότι «Τα βουνά  μπλοκάρουν την επικοινωνία».  

skinakas-observatory.jpg

 Η λύση τελικά, ήρθε εκεί που δεν το περιμέναμε. Ήρθε «παρατηρώντας τα άστρα», το μονό τοπίο που μπορεί κανείς να δει πέρα από τον χώρο του TEDxAnogeia. Ίσως τελικά είναι εφικτό... Η ιδέα αυτή ήταν, η μεταφορά του σήματος από το Αστεροσκοπείο του Σκίνακα και σε συνεργασία με το ΙΤΕ! Το Αστεροσκοπείο που βρίσκεται στα 1800μ υψόμετρο, έχει απρόσκοπτη οπτική επαφή με τον Άγιο Υάκινθο στα 1300μ. Τοποθετώντας πομπούς και δέκτες στις δύο περιοχές, είναι εφικτό να έχουμε αρκετά γρήγορο internet, που θα μπορεί να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες της ημέρας. Έτσι η ελπίδα μας αναπτερώθηκε. Το μόνο που έχει μείνει είναι, να γίνουν οι απαιτούμενες δοκιμές για να «κλειδώσουμε» την λύση αυτή, ώστε τον Αύγουστο να μπορέσουμε να δώσουμε την νότα μας, σε όλο τον κόσμο που είναι διατεθειμένος να μας παρακολουθήσει…

 

*Ο Γιώργος Αεράκης είναι Construction Manager στο TEDxAnogeia